Информация
Информация
Сиела
Колибли
Сиела
Кибеа
алекс софт
Колибри
Новини
Време да убиваш (второ издание)

Време да убиваш (второ издание)

0 гласа
Корична цена: 18,00лв.
Цена: 16,20лв.
 

Описание

Десетгодишната Тоня Хейли е брутално изнасилена, пребита и захвърлена край пътя от двама пияни младежи. Те са арестувани веднага в бар, където се хвалят с онова, което са направили.

Жителите на Клантън са шокирани и ужасени. Но когато Карл Лий, бащата на пострадалото момиче, разстрелва буквално от упор престъпниците на излизане от съда, градът се разделя на две. Убийство или екзекуция? Правосъдие или отмъщение? Защото изнасилвачите са бели, съдията е бял, а Карл Лий е чернокож.

Единственият човек, на когото той вярва, е Джейк Бриганс – млад, амбициозен адвокат, мечтаещ за големи дела и медийна слава. Също бял.

Съдебният процес променя съдбата на всички участници в него. Цялата страна със затаен дъх наблюдава борбата на Джейк да спаси живота на клиента си... и своя собствен. Расовите различия трудно могат да бъдат преодолени. Насилието се разраства. Представите за справедливост и равенство са разклатени. Каква ще бъде присъдата на Америка?

РЕВЮ НА SOKRAT.BG:

10-годишно цветнокожо момиченце е брутално изнасилено и пребито от двама бели младежи, които незабавно са арестувани след като се похвалили за „геройството“ си в местен бар. Ситуацията се променя, когато бащата на детето – Карл Лий, застрелва от упор престъпниците на излизане от съда. Деянието разцепва обществеността на две – приема се като убийство или като екзекуция, като правосъдие или отмъщение... И започва истинска битка – за справедливост, за доказване на тези и за преодоляване на расизма. Делото се поема от младия амбициозен адвокат Джейк Бриганс, единственият човек, на когото Карл Лий вярва. То, естествено, никак не  е просто, защото на карта са заложени твърде много неща – борба за слава, домогване до губернаторски постове и т.н., а човешкият човек и човешкото достойноство остават на заден план. След като претърпява много лични загуби, Бриганс изнася много въздействаща заключителна реч, която накланя везните и клиентът му е оневинен.

 

РЕВЮ:

В Клантън, Мисисипи, 10-годишната афро-американка Тоня Хейли е брутално изнасилена и малтретирана от двама бели расисти - Джеймс Луис "Пит" Уилард и Били Рей Коб. Малко след това Тоня е намерена и закарана в болница, докато Пит и Били се хваля в местното заведение какво са направили с малкото момиче. Обезумелият баща на Тоня, Карл Лий Хейли,си спомня за подобен случай преди около година, в който бял мъж изнасилил афро-американско момиче в съседния град и бил оправдан. Карл Лий решава, че това няма да се случи и този път. Затова убива двамата подсъдими, докато ги извеждат от съдебната зала. По-късно на същия ден той е арестуван от шерифа Ози Уолс - афро-американец, и е обвинен в двойно убийство. Въпреки опитите на местните афро-американски организации да убедят Карл Лий да го защитава техен адвокат, той избира вече познатия му Джак Бриганс. Шефът на Джак - Лусиен Уилбанкс, Хари Рекс Вонър (приятел на Джак, адвокат) и студентката по право Елън Роарк се включват в защитата на Карл Лий.

Прокурор по делото е Руфъс Бъкли, а съдия е белият Омар Нууз. Бъкли се надява да спечели делото, за да успее да стане губернатор. Съдията също не симпатизира на Карл Лий и умишлено бави молбата му да определи гаранция, както и да премести делото в друг окръг. В същото време братът на Били Рей Коб - Фреди Лий Коб, търси отмъщение за смъртта на брат си и моли за помощ клонът на Кук Клукс Клан (ККК) в Мисисипи, ръководен от Стъмп Сисън. Те поставят бомба на верандата на Джак Бриганс и заплашват неговата секретарка Етъл Туити и съпруга ? Бъд. В деня на делото пред сградата на съда има размирици между членовете на ККК и местните афро-американци, при които Стъмп Сисън е убит. Вярвайки че афро-американците са виновни за това, Фреди и ККК зачестяват атаките си. Започват да горят кръстове из Клантън, а къщата на Джак е опожарена, докато той и семействтото му не са вкъщи. В резултат на действията им е повикана Националната гвардия, за да опази реда и спокойствието в Клантън по време на процеса. В края на процеса Джак произнася много въздействаща заключителна реч. След дълги дебати съдебните заседатели оневиняват Карл Лий, защото е бил невменяем по време на извършването на престъплението. Книгата завършва с Джак и неговия екип, които пият маргарита в офиса, преди да излязат пред журналистите.

 

ИНТЕРВЮ С ДЖОН ГРИШАМ:

В: Колко проучвания правите преди и по време на писане на книга?
О: Винаги правя проучвания. Някои книги изискват повече от други. Рядко има чист отговор по казусите. Забавлявам се, докато пиша.

В: Вдъхновени ли са книгите ви от реалните случаи, по които работите?
О: Влияят ми случаи, които помня от времето, когато бях адвокат, преди 20 години. По-често, аз съм вдъхновен от действителни събития, заглавия, текущи събития, и така нататък.

В: Коя от книгите си бихте определили като най-голямо предизвикателство? Коя е любимата ви книга?
О: Към момента най-голямо предизвикателство ми е „Невинният“. Това е истинска история и като такава изисква огромни проучвания, много повече отколкото се иска за роман. Любимата ми книга все още първата ми, „Време да убиваш“.

Част от интервю на Alysa Goethe

Основа:12 см
Височина:16 см
ISBN:9789547693456
Тегло:0.4 кг
Език: Български
Корица: Мека
Брой страници: 576
Година на издаване: 2014
Издателство:ОБСИДИАН
Категории: Художествена литература, Криминални романи, трилъри, Световна проза

Коментари за книгата

Книги от същия автор
 • Теодор Буун. Отвличането
 • Фирмата
 • Теодор Буун. Заподозрян
 • Версия Пеликан
 • Бар "Петлите"
 • Рекетьорът
 • Теодор Буун. Активист
 • Сянката на чинара
 • Планината Грей
 • Клиентът
 • Теодор Буун. Беглецът
 • Адвокат на престъпници
 • Теодор Буун. Скандалът
 • Таен свидетел
 • Остров Камино
 • Ударът