Информация
Информация
Колибри
Сиела
БГ Книга
Егмонт
Бард
Новини
Светецът на неизбежната лудост

Светецът на неизбежната лудост

0 гласа
Корична цена: 14,90лв.
Цена: 13,40лв.
 

Описание

Когато хората общуват на общ чужд език, думите развиват странната способност да говорят чрез мълчание и да съществуват, докато отсъстват.

Ако има нещо, което турският студент по политология Йомер е научил за няколко месеца в Бостън, това е, че американците обожават да изговарят имена. Имената за тях са мостове към замъците на човешкото съществуване и най-вече чрез тях в него се промъкват както приятели, така и врагове. Научаваш нечие име и имаш достъп до половината му съществуване. Останалото са частички и подробности. А в Америка Йомер се превръща в Омар, за да заживее с Абед и Пию и да се влюби лудо в Гейл.

Гейл е привлекателна американка, която в действителност се казва Зарпандит, чувства се като чужденка в собствената си страна и прикрива своята несигурност и срамежливост зад необичайни мании.

Абед се стреми към научна степен по биотехнологии и се тревожи за всичко – за Йомер, за неочакваното посещение на майка си, за стереотипите за арабите в Америка и за приятелката си, която е оставил в Мароко.

Пию е испанец, който учи за зъболекар, въпреки страха си към остри предмети, озадачен от многобройните роднини на мексиканската си приятелка Алгре и донякъде от нея самата.

Страница след страница взаимоотношенията между всички тях се развиват и променят, както и представите им един за друг. В типичния си стил Шафак преплита остър хумор с проницателни наблюдения, за да създаде пъстър водовъртеж от любов и приятелство, изгнание и принадлежност, Изток и Запад, който се разгръща на фона на съвременна Америка. Авторката описва нейното богатство и многообразие от култури, без да премълчава за другата страна на медала – загубата на собствената идентичност.

Основа:14 см
Височина:21 см
ISBN:9789542710790
Тегло:0.4 кг
Език: Български
Корица: Мека
Брой страници: 304
Година на издаване: 2013
Издателство:ЕГМОНТ
Категории: Художествена литература, Световна проза

Коментари за книгата

Книги от същия автор
  • Чест
  • Любов
  • Копелето на Истанбул
  • Черно мляко. За писането, майчинството и харема вътре в нас
  • Дворецът на бълхите
  • Майстора на куполи
  • Речник на погледите
  • Сакъз Сардуня
  • Трите дъщери на Ева