Информация
Информация
Hybrid books
изток-запад
Колибли
изток-запад
Колибри
Новини
Смях в тъмното

Смях в тъмното

0 гласа
Корична цена: 12,00лв.
Цена: 10,80лв.
 

Описание

Имало едно време в Берлин, Германия, един човек на име Албинус. Той бил богат, почтен, щастлив. Един ден напуснал жена си заради млада любовница. Обичал, не бил обичан и животът му завършил злополучно.

Още първите изречения на „Смях в тъмното“ опитват да подскажат развръзката, но читателят не може да бъде докрай подготвен за театралния шамар на последната страница. Романът е написан първоначално на руски през 1932–1933 г. под заглавието „Камера обскура“ и е претворен на английски от самия Набоков през 1938 г. заради недоволството му от качеството на превода на първото англоезично издание, излязло през 1936 г. Оттам идват и двете заглавия, с които романът е известен. „Смях в тъмното“ ни запознава с нови страни от литературата игра и играта на литература, които Набоков тепърва ще развие в следващите си книги.

Камера обскура е далечна предшественица на фотоапарата и на прожекционния апарат – леща, с чиято помощ се възпроизвеждат изображения на сенки. Оттук и раздвоеността на текста между фотографското улавяне на мигове, кинематографичното представяне на отделни сцени (романът е филмиран от Тони Ричардсън) и кулминацията на финалните сценични инструкции. Представлението се играе между тези корици, в тъмното – заповядай, читателю: вратата е отворена!

„Смях в тъмното“ е жесток малък шедьовър, една от онези книги... от които нищо не може да се отнеме и към които нищо не може да се добави, без да се нанесат щети.

The London Times Literary Supplement
 

Основа:13 см
Височина:20 см
ISBN:9786191500192
Тегло:0.17 кг
Език: Български
Корица: Мека
Брой страници: 168
Година на издаване: 2013
Издателство:КОЛИБРИ
Категории: Художествена литература, Световна проза

Коментари за книгата

Книги от същия автор
  • Оригиналът на Лаура. (Умирането е забавно)
  • Лолита
  • Прозрачни неща
  • Знак за незаконороденост
  • Подвиг
  • Отчаяние
  • Виж Арлекините!
  • Машенка