Информация
Информация
Сиела
Колибли
Сиела
Кибеа
алекс софт
Колибри
Новини
Сянката на чинара

Сянката на чинара

0 гласа
Корична цена: 18,00лв.
Цена: 16,20лв.
Не е налично

Описание

РЕВЮ:

Гришъм ни връща там, откъдето започна всичко…
,,Време да убиваш,, излезе през 1988 година и се превърна в един от най-известните съвременни романи. Историята се развиваше в Клантън, малко градче някъде в Мисисипи, където двама пияни бели расисти изнасилиха десетгодишни чернокожо момиче, след което бащата взе правосъдието в свой ръце и хладнокръвно ги застреля. Защитата му беще поета от младия адвокат Джак Бриганс, който борейки се с расови предразсъдъци и заплахи успя да го оправдае след запомняща се заключителна реч.

Сега, двадесет и пет години по-късно Джак Бриганс отново е в Клантън и отново трябва да влезе в съдебната зала в битка за правосъдие, а жителите на градчето, както и преди не са на едно мнение.
Сет Хъбърт е стар, богат и неизлечимо болен. В един дъждовен следобед той слага карай на живота си, обесвайки се на един чинар. Алчните роднини, разбира се не закъсняват, а жената, която се е грижела за Сет през последните му години е незабавно изхвърлена.
Предстои тежка съдебна битка.
След последните си не особено убедителни романа,  Гришъм отново се връща на върха, доказвайки, че е един от най-добрите съвременни американски писатели. ,, Сянката на чинара,, не слиза от най-авторитетните класации, а и критиката и публиката са единодушни, че това е най-добрата книга, която е писал.

 

РЕВЮ ЗА ,,ВРЕМЕ ДА УБИВАШ,,

В Клантън, Мисисипи, 10-годишната афро-американка Тоня Хейли е брутално изнасилена и малтретирана от двама бели расисти - Джеймс Луис "Пит" Уилард и Били Рей Коб. Малко след това Тоня е намерена и закарана в болница, докато Пит и Били се хваля в местното заведение какво са направили с малкото момиче. Обезумелият баща на Тоня, Карл Лий Хейли,си спомня за подобен случай преди около година, в който бял мъж изнасилил афро-американско момиче в съседния град и бил оправдан. Карл Лий решава, че това няма да се случи и този път. Затова убива двамата подсъдими, докато ги извеждат от съдебната зала. По-късно на същия ден той е арестуван от шерифа Ози Уолс - афро-американец, и е обвинен в двойно убийство. Въпреки опитите на местните афро-американски организации да убедят Карл Лий да го защитава техен адвокат, той избира вече познатия му Джак Бриганс. Шефът на Джак - Лусиен Уилбанкс, Хари Рекс Вонър (приятел на Джак, адвокат) и студентката по право Елън Роарк се включват в защитата на Карл Лий. Прокурор по делото е Руфъс Бъкли, а съдия е белият Омар Нууз. Бъкли се надява да спечели делото, за да успее да стане губернатор. Съдията също не симпатизира на Карл Лий и умишлено бави молбата му да определи гаранция, както и да премести делото в друг окръг. В същото време братът на Били Рей Коб - Фреди Лий Коб, търси отмъщение за смъртта на брат си и моли за помощ клонът на Кук Клукс Клан (ККК) в Мисисипи, ръководен от Стъмп Сисън. Те поставят бомба на верандата на Джак Бриганс и заплашват неговата секретарка Етъл Туити и съпруга ? Бъд. В деня на делото пред сградата на съда има размирици между членовете на ККК и местните афро-американци, при които Стъмп Сисън е убит. Вярвайки че афро-американците са виновни за това, Фреди и ККК зачестяват атаките си. Започват да горят кръстове из Клантън, а къщата на Джак е опожарена, докато той и семействтото му не са вкъщи. В резултат на действията им е повикана Националната гвардия, за да опази реда и спокойствието в Клантън по време на процеса. В края на процеса Джак произнася много въздействаща заключителна реч. След дълги дебати съдебните заседатели оневиняват Карл Лий, защото е бил невменяем по време на извършването на престъплението. Книгата завършва с Джак и неговия екип, които пият маргарита в офиса, преди да излязат пред журналистите.

 

ЦИТАТИ:

„Джон Гришам е изключително добър в това, което прави... Всъщност, в тази страна точно сега никой не го прави по-добре.“
Jonathan Yardley, The Washington Post

„Гришам е прекрасен разказвач, който може да подхлъзне читателя така, както добрия адвокат прави със съдебните заседатели.“
Philadelphia Inquirer

„Джон Гришам притежава жанра „юридически трилър“.“
The Denver Post

„Легенда на правната литература“
USA Today

 

ИНТЕРВЮ С ДЖОН ГРИШАМ:

В: Колко проучвания правите преди и по време на писане на книга?

О: Винаги правя проучвания. Някои книги изискват повече от други. Рядко има чист отговор по казусите. Забавлявам се, докато пиша.

В: Вдъхновени ли са книгите ви от реалните случаи, по които работите?

О: Влияят ми случаи, които помня от времето, когато бях адвокат, преди 20 години. По-често, аз съм вдъхновен от действителни събития, заглавия, текущи събития, и така нататък.

В: Коя от книгите си бихте определили като най-голямо предизвикателство? Коя е любимата ви книга?

О: Към момента най-голямо предизвикателство ми е „Невинният“. Това е истинска история и като такава изисква огромни проучвания, много повече отколкото се иска за роман. Любимата ми книга все още първата ми, „Време да убиваш“.

Част от интервю на Alysa Goethe

Основа:13 см
Височина:20 см
ISBN:9789547693463
Тегло:0.4 кг
Език: Български
Корица: Мека
Брой страници: 576
Година на издаване: 2014
Издателство:ОБСИДИАН
Категории: Художествена литература, Световна проза

Видео

Коментари за книгата

Книги от същия автор
 • Теодор Буун. Отвличането
 • Фирмата
 • Теодор Буун. Заподозрян
 • Версия Пеликан
 • Бар "Петлите"
 • Рекетьорът
 • Теодор Буун. Активист
 • Време да убиваш (второ издание)
 • Планината Грей
 • Клиентът
 • Теодор Буун. Беглецът
 • Адвокат на престъпници
 • Теодор Буун. Скандалът
 • Таен свидетел
 • Остров Камино
 • Ударът