Информация
Информация
Хермес
Обсидиан
Фабрика за книги
Ибис
Новини

Продължението на трилогията "Миленуим" излиза през лятото

09.02.2015

Следващата книга от криминалната поредица "Милениум" на покойния шведския писател Стиг Ларшон ще излезе на пазара в поне 35 страни през август, обявиха издателите.

В обувките на Ларшон, който умира от сърдечен удар едва на 50-годишна възраст през 2005 г., ще стъпи шведският автор Дейвид Лагеркранц, известен като съавтор на автобиографията на футболиста Златан Ибрахимович.

"That Which Does Not Kill" ще продължи историята на проблематичната и изобретателна героиня Лисбет Саландeр, с която се срещнахме в първата книга от трилогията на Ларшон - "Мъжете, които мразеха жените".

Лагеркранц запази в тайна какво се крие зад заглавието на политическия трилър или с каква история ще ни увлече този път романът, дълъг 500 страници на шведски език.

"Исках да използвам необятната митология, която Стиг Ларшон остави след себе си - светът, който той създаде", каза писателят пред Dagens Nyheter и добави, че е останал лоялен към стила на писане на Ларшон, изтъкан от критика на социални и политически проблеми с криминална интрига.

"Лисбет Саландър не е просто поредният супергерой. Тя е забележителна не само заради различните си таланти, но и заради контекста и миналото си."

Издателите от Nordstedts сравниха планираното пускане на книгата в продажба на 27 август с глобалния фурор на "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун през 2003 г. Те разкриха, че досега са продадени 80 млн. копия от трите книги в цял свят от излизането на първия роман през 2005 г.

Смята се, че преди да умре, Стиг Ларшон е планирал да напише поне още седем книги.

Коментари за новината