Информация
Информация
Hybrid books
Жанет 45
Колибли
изток-запад
Колибри
Новини

От белия лист до големия екран

07.10.2015

Първият кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе между 2 и 11 ноември в София, Пловдив и Варна.

Събитието е по случай 25-годишния юбилей на издателство „Колибри”, чиято цел е да покажат, че всепризнатите образци на голямото кино са неразделни от достиженията на „добрата” литература.

Сред специалните гости на първото издание на фестивала ще бъдат известни писатели като Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито. Всяка прожекция ще бъде съпроводена от хепънинг и дискусии, допълват организаторите.

По повод юбилея на издателството е замислена и фотографската изложба „Моста на влюбените в книгите”, която ще бъде открита на 18 ноември.

60 художествени фотографии на посланици на книгите, заснети с техните любими произведения, ще украсят Моста на влюбените в София между 20 и 30 ноември 2015.

Именити български и световноизвестни творци като Давид Фоенкинос, Явор Гърдев, Ицко Финци, Белослава, Бернар Вербер, Снежина Петрова, Фредерик Бегбеде и много други ще бъдат заснети от изтъкнати български и чужди фотографи, информира Stand.bg.

Честването на 25-ата годишнина на „Колибри” предвижда богата и разнообразна съпътстваща програма. Очаквайте премиери на книги от различни жанрове, вълнуващи срещи „на живо” с едни от най-дискутираните и обещаващи съвременни български автори, участие в Софийския международен панаир на книгата и Международния литературен фестивал, премиери на книги и техните екранизации в рамките на „Киномания” 2015, както и много изненади за децата.

Сред акцентите в издателската програма са предвидени дългоочаквани заглавия от Салман Рушди и Исабел Алиенде, от Харуки Мураками и Людмила Улицка, биографията на кинолегендата Уди Алън, новата книга на Емир Кустурица, „Сто яда”. Поредицата „Амаркорд” ще приобщи и „Територията на моята любов” - автобиографична изповед на руския режисьор Никита Михалков. Очаквай и сборника „Алефът” от ненадминатия Хорхе Луис Борхес, сензационното продължение на „Милениум” и „Тесният път до дълбокия север” - романа, с който Ричард Фланaгaн спечели „Ман Букър” 2014.

Коментари за новината