Информация
Информация
изток-запад
Hybrid books
Колибли
изток-запад
Колибри
Новини
Зографи отвъд границите

Зографи отвъд границите

0 гласа
Корична цена: 15,00лв.
Цена: 13,50лв.
 

Описание

В последните няколко десетилетия възникването на Тревненската художествена школа се дискутира в научните среди, като се свързва със създаденото в арбанашките църкви изкуство, но без опити да се потърсят конкретни обстоятелства и връзки на първите трввненски зографи и оттам корените на тревненското изкуство. Нещо повече - не са определени майсторите на по - старата арбанашка живопис. Само за църквата "Св. Атанасий" е предложена хипотеза за епирски произход за ателието, създало стенописите от XVII век.

Сериозните проучвания на В. Сапунджиева водят до изводи в тези посоки, които са твърде важни за историята на българското изкуство - книгата предлага обоснована хипотеза за произхода на майсторите, работели в "Св. Атанасий", оттам за традициите, на които са последователи първите тревненци. Опирайки се на неизвестни до сега източници, авторката предлага и свой опит за идентифициране на подписаните зографи от Трявна и техните роднински връзки. Събрани са голям брой произведения на най-ранните тревненци, които са разгледани и анализирани детайлно.

Творчеството на първите тревненци е поставено в много широк балкански контекст, което се прави за пръв път. Твърде ценни са и приложенията с резултатите от изследванията, направени на иконите от арбанашката църква "Св. Атанасий" и турските данъчни регистри за Трявна, които се публикуват за първи път.

Чл. кор. д. изк. проф. Иванка Гергова

Основа:21 см
Височина:24 см
ISBN:9789542972525
Тегло:0.49 кг
Език: Български
Корица: Меки корици
Брой страници: 143
Година на издаване: 2016
Издателство:ОМОФОР
Категории: Религия и философия, Християнство, Книги

Коментари за книгата